Uitbreiding Utrechts winkelcentrum De Gaard iets kleiner

UTRECHT - De omstreden uitbreiding van winkelcentrum De Gaard in de Utrechtse wijk Tuindorp wordt 200 vierkante meter kleiner aan de kant van de Valetonlaan. Dat heeft de gemeenteraad donderdag besloten na een felle discussie over de plannen.
Veel partijen zien niets in de uitbreiding en wilden die met 500 vierkante meter verkleinen. Daardoor zou groen en water behouden kunnen blijven. Dat haalde geen meerderheid, maar een inkrimping van het plan met 200 vierkante meter kon wel. Ook komen er op verzoek van de gemeenteraad zonnepanelen op de daken van het winkelcentrum en wordt er geïnvesteerd in meer groen.
"Ondernemers staan in de rij om hun intrek te nemen, en de omwonenden willen een groene wijk. Dan moet je keuzes maken", zegt D66-Raadslid Jony Ferket. Haar fractie had ook liever een verkleining met 500 vierkante meter gezien, maar dat zou volgens haar teveel geld hebben gekost. Volgens D66 blijft nu veel water en groen alsnog behouden.
Onlangs werden onder druk van de buurt al een paar aanpassingen in het plan gemaakt, maar volgens het CDA heeft het college van B en W onvoldoende naar de omwonenden geluisterd. Zo wilde het stadsbestuur de uitbreiding eigenlijik niet verkleinen.
Het college van B en W wilde in de ochtenden betaald parkeren invoeren bij De Gaard, maar dat is onder druk van de raad uit het plan gehaald. Veel omwonenden waren fel tegen betaald parkeren. In de omgeving van De Gaard moeten parkeerders overigens wel betalen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.