"Baarnse school hield Joodse leerlingen bij prinsesjes weg"

BAARN - De Nieuwe Baarnsche School in Baarn heeft in 1951 Joodse leerlingen bewust niet ingedeeld in de klassen waar de prinsesjes Margriet en Irene geplaatst werden. Dat zegt historicus Bart Wallet tegen RTV Utrecht. Koningin Juliana wist er volgens hem van en ondernam geen actie.
Onderzoeker Wallet van de Vrije Universiteit in Amsterdam zegt dat de Nieuwe Baarnsche School de al gemaakte klassenindeling aanpaste, toen bekend werd dat de koninklijke leerlingen in aantocht waren. "In de zomer van 1951 besloot de school parallelklassen in te richten, waardoor de prinsessen Irene en Margriet geen Joodse klasgenootjes kregen," zegt Wallet. De ouders van de overgeplaatste kinderen zouden het Koninklijk Huis hebben benaderd met hun klachten.

ANTISEMITISCH

Het hof zou hebben geantwoord dat de school inderdaad een nieuwe indeling had gemaakt, maar niet op verzoek van de koninklijke ouders. "Zekere Baarnse kringen" zouden erop aangedrongen hebben en problemen moesten daarom bij de school worden aangekaart. Het hof verklaarde dat Koningin Juliana niet antisemitisch was. Wallet vermoedt dat het initiatief zijn oorsprong vond in anti-Joodse gevoelens die nog uit de Tweede Wereldoorlog resteerden.
Volgens Wallet is de zaak uiteindelijk in de doofpot beland. Hij stuitte toevallig op de informatie, die beschreven staat in notulen van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap. De NBS zou volgens hem nog moeten weten om hoeveel Joodse leerlingen het gaat, maar geeft volgens Wallet geen openheid van zaken. Wallet hoopt dat betrokkenen uit die periode alsnog besluiten om hun verhaal te vertellen.

WERKPLAATS

Irene en Margriet verlieten in 1951 De Werkplaats in Bilthoven, waar ze tot dan toe les hadden gekregen. Koningin Juliana en Prins Bernhard kozen voor de enigszins elitaire Nieuwe Baarnsche School, waar meer structuur en discipline gold.

Onderzoeker Bart Wallet over antisemitisme rond de Nieuwe Baarnsche School

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.