RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Wetenschappers helpen Tourorganisatie met mensenmassa

1/3
UTRECHT -

De Universiteit Utrecht, Movares en COMMIT/ hebben een computerprogramma gemaakt waarmee ze in kaart kunnen brengen hoe grote groepen mensen zich gedragen. De computersimulaties worden gebruikt voor de Tour de France-evenement dat volgend weekend in Utrecht plaatsvindt. Er worden honderdduizenden in de Domstad verwacht.

De onderzoekers van de universiteit voerden op festival de Beschaving experimenten uit om te kijken hoe bezoekers zich gedragen als het ergens druk is.


AFREMMEN

"We hebben een gangopstelling gemaakt waarin we twee groepjes mensen laten lopen. Die laten we elkaar ontmoeten.Wij zijn geÔnteresseerd in hoe ze zich bewegen, wanneer ze afremmen en hoe ze ervoor zorgen dat er geen botsingen ontstaan", vertelt wetenschapper Roland Geraerts van COMMIT/.

De onderzoekers hebben ook camera's bij het festival opgehangen om de publieksstromen vast te leggen en er wordt bijgehouden hoeveel mensen een bepaald punt passeren. Dit soort informatie is handig voor de organisatie van de Tour, die daarmee aanpassingen kan doen in de route langs het parcours.


KNELPUNT

Geraerts: "Bij het Beatrixgebouw bleek een knelpunt te zitten. Daar was te weinig ruimte en dat kan zorgen voor opstoppingen. Daarom zijn een aantal hekken naar achteren geplaatst."

Op zaterdag en zondag start de Tour de France in Utrecht. Er worden 600.000 tot 800.000 bezoekers verwacht.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -