RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse bieb definitief naar postkantoor Neude

1/3
UTRECHT -

De Utrechtse bibliotheek verhuist definitief naar het oude postkantoor op de Neude in Utrecht. De gemeente Utrecht heeft dat maandagmiddag bekendgemaakt. De bieb moet "eind 2017, begin 2018" op de nieuwe locatie zitten.

De bibliotheek moet volgens de wethouder een "huiskamer van de stad" worden, met horeca, winkels, een versmarkt, een brasserie op de tweede verdieping en voor de deur een fietenstalling voor zeshonderd fietsen. Ook komt er een klein muziekpodium in het gebouw, aldus bibliotheekdirecteur Ton van Vlimmeren.

De bibliotheek zelf wordt 9000 vierkante meter groot. Dat is groter dan het huidige pand aan de Oudegracht, maar kleiner dan de Bieb++. Volgens eerdere plannen zou de bieb in een nieuw te bouwen pand op het Smakkelaarsveld komen. Daar zou de oppervlakte 12.400 vierkante meter zijn.


RENOVEREN

Om het oude postkantoor bruikbaar te maken, wordt het eerst van binnen en buiten grondig gerenoveerd. Zo komt er een tussenvloer, die gefinancierd zal worden door middel van crowdfunding en fondsenwerving. "Er zullen nog best wel wat hobbels zijn voordat alles is waargemaakt", zegt een woordvoerder van projectontwikkelaar ASR.

Als gevolg van de verhuizing, gaat het huidige pand van de bibliotheek aan de Oudegracht in de verkoop.


SMAKKELAARSVELD

Over de plek van de bibliotheek is jarenlang gediscussieerd. De Bieb++ werd begin 2014 met de kleinst mogelijke meerderheid door de gemeenteraad getorpedeerd.

Later kwam het leegstaande postkantoor in de binnenstad van Utrecht in beeld. Het stadsbestuur noemde een verhuizing van de bieb naar dat pand onhaalbaar. De verhuizing zou te duur zijn. In maart diende pandeigenaar ASR echter een nieuw plan in voor de komst van de bieb naar de Neude.

Duizenden Utrechters pleitten het afgelopen jaar voor boeken in het oude postkantoor. De initiatiefnemers van de actiegroep Bieb op Neude haalden 8639 handtekeningen op voor de komst van de bieb naar de Neude.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -