Baarnse school niet bekend met overplaatsing Joodse leerlingen

BAARN - Het huidige bestuur van de Nieuwe Baarnsche School in Baarn is niet bekend met het verhaal dat er in 1951 op de school Joodse leerlingen bewust niet zijn ingedeeld in de klassen waar de prinsesjes Margriet en Irene geplaatst werden. De onderwijsinstelling laat dit weten via een brief aan de ouders van leerlingen.
Volgens de school zijn er in de archieven tot nu toe geen notulen van bestuursvergaderingen gevonden die de feiten onderschrijven, mede doordat er de afgelopen decennia veel stukken zijn weggegooid vanwege digitalisering. "Het zal om deze reden bijna onmogelijk worden de werkelijke achtergrond van de klassenindeling uit die tijd te kunnen achterhalen", aldus de brief.
Als het verhaal over het weigeren van Joodse leerlingen in de klassen van de prinsesjes klopt, dan betreurt de school dit ten zeerste, schrijft het bestuur in de brief. "Het staat haaks op de gedachte achter ons schoolsysteem, dat uitgaat van gelijkwaardigheid, respect en begrip voor alle levensbeschouwelijke en maatschappelijke stromingen."
Vorige week meldde historicus Bart Wallet dat de Nieuwe Baarnsche School de gemaakte klassenindeling aanpaste toen bekend werd dat de Koninklijke leerlingen naar de school kwamen. Koningin Juliana wist er volgens hem van en ondernam geen actie. De ouders van de overgeplaatste Joodse kinderen zouden het Koninklijk Huis hebben benaderd met hun klachten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.