"Gevoelstemperatuur bij Tourstart 50 graden"

UTRECHT - Het wordt zaterdag levensgevaarlijk heet. Weervrouw Margot Ribberink voorspelt dat de gevoelstemperatuur richting de 50 graden gaat tijdens de Tourstart. "En dat hebben we in Nederland nog nooit meegemaakt."
"Ik denk dat de meeste mensen niet beseffen hoe warm het wordt." De officiële voorspellingen zeggen 37 tot 38 graden, maar er komen honderdduizenden mensen naar de stad Utrecht voor de eerste etappe van de Tour de France.
"In de stad is het altijd warmer dan op het platteland, met heel veel mensen bij elkaar. Dan kan ik me voorstellen dat de temperaturen oplopen naar boven de 40 misschien wel tot 50 graden."

GEVAREN

Ribberink voorspelt gevaarlijke situaties. "Ik denk dat we helemaal niet beseffen wat er dan gebeurt. Als het zo warm wordt met zo veel mensen bij elkaar, dan wordt het echt gevaarlijk voor de gezondheid." Ook liggen er onweersbuien op de loer. Dat zou heel risicovol kunnen zijn voor toeschouwers en renners.
Eventuele oververhitting is eveneens een groot gevaar. "Niet alleen voor ouderen en chronisch zieken", aldus de meteorologe.

MAATREGELEN

De gemeente en de Tourorganisatie hebben al maatregelen genomen vanwege de extreme hitte. Er wordt gratis water uitgedeeld, er komen watertappunten en de gemeente heeft een speciale waterpagina op haar website gelanceerd.
Verder gaan supermarkten in de binnenstad extra flesjes drinken en ijsjes inkopen. Hulpdiensten zijn extra voorbereid op uitdroging en oververhitting.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.