Trekkerrijbewijs halen wordt lastiger

HOUTEN - Vanaf woensdag heeft iedereen die met een tractor op de openbare weg wil rijden een trekkerrijbewijs nodig. Bestuurders boven de 18 jaar die nog geen rijbewijs hebben, kunnen tot en met dinsdag de weg nog op met de voertuigen. Maar vanaf woensdag mag dat niet meer, zij moeten dan een trekkerrijbewijs halen.
Het rijbewijs is in het leven geroepen omdat er veel ongelukken gebeuren met tractoren en landbouwvoertuigen. Daarnaast zijn de voertuigen door de jaren heen steeds groter en zwaarder geworden.
Tot nu toe bestond alleen het trekkercertificaat. Dat was altijd verplicht voor jongeren van 16 en 17 jaar oud die de trekker beroepshalve en op de openbare weg gebruiken. Zij die al een certificaat hebben, kunnen hem nu omwisselen voor een trekkerrijbewijs.
Iedereen die nu al een rijbewijs heeft, krijgt na woensdag automatisch het trekkerrijbewijs bijgeschreven op het huidige rijbewijs. Voor mensen die na woensdag 1 juli een gewoon rijbewijs halen, moeten het trekkerrijbewijs apart behalen als ze met een tractor op de openbare weg willen rijden.

RUN

De afgelopen tijd zijn er nog veel certificaten aangevraagd; die kosten namelijk tweehonderd euro en de verwachting is dat halen van het trekkerrijbewijs zo'n 1400 euro gaat kosten. "Veel kandidaten willen toch nog even gauw een certificaat halen", zegt trekkerexaminator Arjan Kornegoor.
Trekkercertificaten worden automatisch omgezet in een trekkerrijbewijs, maar zonder certificaat moeten er dus eerst lessen gevolgd worden en een examen worden afgenomen bij het CBR. De trekker krijgt daarmee dezelfde status als de auto en de motor.

Daan slaagt op de valreep voor zijn certificaat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.