36 watertappunten langs Tourparcours

Extra watertappunt wordt geplaatst op de Neude.
Extra watertappunt wordt geplaatst op de Neude. © RTV Utrecht
UTRECHT - Langs het parcours van de Tour de France in Utrecht komen vijftien extra tijdelijke waterpunten. Dat heeft de gemeente dinsdag bepaald vanwege de te verwachten hitte zaterdag.
Langs de route waren al 21 waterpunten gepland, nu zijn dat er dus 36. Ook bij de posten van de EHBO is komend weekeinde water te krijgen. Een deel van de tappunten is bij Utrechtse musea. Die zuden op zaterdag de deuren gesloten houden, maar gaan nu alsnog open om water uit te delen. Op zondag zouden ze al open zijn.
Het gaat om het Aboriginal art museum AAMU, Het Utrechts Archief, Catharijneconvent, Museum Speelklok en het Universiteitsmuseum. Het Spoorwegmuseum zet een waterpunt op het plein voor de ingang. Het Utrechts achief is open tot 22 uur 's avonds. De Domtoren en DomUnder kunnen vanwege veiligheidsmaatregelen niet open. Wat het Centraal Museum gaat doen, wordt later bekend.
Vrijwilligers zullen bezoekers tijdens de start van het grote wielerevenement tips geven over hoe het beste om te gaan met de warmte.

RUSTPLEKKEN

De Tourorganisatie heeft naar eigen zeggen diverse scenario's uitgewerkt, ook voor extreem warm weer. Rondom het parcours zijn voldoende rustplekken in de schaduw te vinden en door de aanwezigheid van beeldschermen hoeft het publiek niks van de wedstrijd te missen. Bij temperaturen hoger dan 25 graden wordt bij publieksvenues ook gratis kraanwater aangeboden.
Nauwe samenwerking met het KNMI zorgt dat de actuele weersverwachtingen continu in beeld zijn. Via de lichtkranten en beeldschermen kunnen bezoekers worden aangespoord om voldoende water te drinken en de schaduw op te zoeken. De medewerkers van de EHBO posten zijn extra alert. De GGD monitort de hitte en neemt maatregelen indien noodzakelijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.