Moslims blij met nieuwe moskee Lombok

Interieur van de Ulu-moskee in Utrecht.
Interieur van de Ulu-moskee in Utrecht. © RTV Utrecht
UTRECHT - De Ulu-moskee in de Utrechtse wijk Lombok is nog niet helemaal klaar, maar gelovigen weten de weg naar de rijk ingerichte gebedsruimtes inmiddels te vinden. De moskee opende dit weekend de deuren en dat leverde emotionele taferelen op.
"Vrouwen, mannen, kinderen en ook bestuursleden die elkaar omhelsden", zegt voorzitter Yucel Aydemir. "We kregen ook heel veel complimenten. Dat doet wat met je, want we hebben er toch vier jaar lang hard aan gewerkt."
Over de moskee is jarenlang gesproken en geld ingezameld. De bouwvakkers moesten regelmatig naar huis worden gestuurd wegens financiële problemen. Ook bleek de grond waarop gebouwd moest worden ernstig vervuild en moest er gesaneerd worden.

BAKSTENEN

De moskee, die net als de meeste gebouwen in de wijk is opgestrokken uit rode bakstenen, is niet alleen een gebedshuis voor moslims. Er komen winkels en vergaderruimtes in de moskee en er is zelfs een stilteruimte ingericht voor niet-moslims. Joden, christenen en boeddhisten zijn er van harte welkom.
"Dit is een centraal punt en de grootste moskee in Nederland", zegt Aydemir. "Hier zullen ook veel mensen komen die geen moslim-achtergrond hebben en die mogelijk hun gebed willen uitoefenen. Vandaar dit initiatief."
De soennitische moskee kan 1300 gelovigen tegelijkertijd herbergen, heel wat meer dan de gebedsruimte in het oude badhuis aan de Kanonstraat aan de overkant van de nieuwe moskee. Wat er met dat monumentale pand gaat gebeuren, is nog niet bekend.

Een rondleiding door de nieuwe Ulu-moskee

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.