Energieplan Utrecht: Einde gasnet, meer zonnepanelen, alles elektrisch

UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft grote ambities op het gebied van energie. De stad wil energieneutraal worden en wil dat bereiken door onder meer het aardgasnet af te bouwen, meer te investeren in stadsverwarming en overal zonnepanelen neer te leggen.
Het plan is tot stand gekomen met hulp van 165 meedenkende Utrechters, aldus de gemeente. Een aantal maatregelen ligt voor de hand, zoals het verplichten van zonnepanelen op nieuwe gebouwen en het stimuleren van de aankoop van energiezuinige apparatuur. Ook zouden alle bussen in de stad uiteindelijk elektrisch moeten worden.
Andere maatregelen zijn lastiger om in te voeren. Zo onderzoekt de gemeente om onafhankelijk te worden van gas. Ook zouden op termijn alleen elektrische auto's in de binnenstad mogen rondrijden. Verder denkt de gemeente aan het verhogen van de OZB om daarmee duurzame maatregelen te financieren.
Behalve zonnepanelen zou de stad ook moeten profiteren van windenergie. Dan gaat het niet alleen om de omstreden grote winturbines, maar ook om kleine molens op daken van gebouwen. Als er toch plannen zijn voor grote windmolens, moet dat in nauw overleg met omwonenden gebeuren.

STEDIN

Netbeheerder Stedin noemt de plannen ambitieus, maar voorlopig onhaalbaar. "We delen de ambitie van de gemeente voor het stimuleren van duurzame energie, maar gasloos worden is echt nog heel ver weg", zegt Stedin-woordvoerder Harald Hanemaaijer. "Dan zou je eerder moeten denken aan decennia dan aan een paar jaar."
De problemen zitten vooral in de hoogbouwwijken, zegt Hanemaaijer. Daar is het nog niet mogelijk om voldoende elektriciteit op te wekken uit zonne- en windenergie. "En dat moet je dan ook nog opslaan." Bovendien moet een groot deel van de stad op de schop om het warmtenet uit te breiden en dat kost veel tijd, zegt Hanemaaijer.
Wethouder Lot van Hooijdonk is het eens met de analyse dat het uitfaseren van aardgas jaren kan gaan duren. Maar volgens de GroenLinkspolitica kwam Stedin zelf met de plannen, toen het bedrijf bij de gemeente aanklopte met de vraag of de oude aardgasleidingen nog vervangen moesten worden.

Harald Hanemaaijer van Stedin: Energieplannen voorlopig onhaalbaar
Wethouder Lot van Hooijdonk: Stedin kwam zelf met aardgassuggestie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.