RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bezwaren megabioscoop van tafel: bouw kan van start

1/2
UTRECHT -

De Raad van State heeft woensdag een streep gehaald door vrijwel alle bezwaren tegen de komst van een megabioscoop bij de Jaarbeurs. De Belgische bioscoopketen Kinepolis kan nu starten met de bouw van de bioscoop, die veertien zalen moet gaan tellen waar in totaal 3300 mensen tegelijkertijd naar een film kunnen kijken. Ook komt er een eetplein.

De bouw van de megabioscoop hing lang aan een zijden draadje, omdat onder andere winkelcentrum Hoog Catharijne en diens eigenaar Klťpierre, het vroegere Corio, en de uitbater van de nieuwe bioscoop in Leidsche Rijn Centrum veel bezwaren hadden. Ook omwonenden en de Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht van Kees van Oosten wilden de komst van de bioscoop tegenhouden.

Volgens de hoogste bestuursrechter had het bestemmingsplan op enkele punten wel wat zorgvuldiger gekund, maar de tekortkomingen zijn niet zo ernstig dat het plan vernietigd zou moeten worden.


VERKEER

De gemeente heeft volgens deskundigen die door de Raad van State zijn geraadpleegd vooral de verkeersdrukte rond de bioscoop onderschat. Naar verwachting zullen er jaarlijks ruim een miljoen bezoekers naar de film gaan. Op piekdagen rijden er bijna 1900 auto's af en aan. Dat aantal zal nog hoger liggen tijdens 'kaskrakers in de vakantieperiode', veel meer dan de gemeente denkt.

De Raad van State zegt dat het geen probleem is omdat het wegennet rondom de Jaarbeurs dat aantal auto's wel aankan. Ook rijdt het filmpubliek niet tijdens de spitsuren van en naar de bioscoop. Daarom mag de bouw doorgaan, zegt de bestuursrechter.

De uitbater van de nieuwe bioscoop 'De Sterrenkijker' in Leidsche Rijn vreest teveel concurrentie. De hoogste bestuursrechter sluit dat niet uit, maar stelt dat een bestemmingsplan niet is bedoeld om concurrentieposities te regelen. De gemeente mocht dus twee plannen voor megabioscopen goedkeuren.

De bouw zou vorig jaar al moeten beginnen, maar Kinepolis, de nieuwe eigenaar van de Utrechtse bioscoopketen Wolff, wilde daarmee wachten tot deze uitspraak. Nu is de verwachting dat de de bioscoop eind 2016 de deuren opent.

Kinepolis heeft tientallen bioscopen in Europa. Vorig jaar kocht het bedrijf in Nederland de Wolff-bioscopen op, met onder meer drie vestigingen in Utrecht en ťťn Nieuwegein.
Bezoek ook:
- De volledige uitspraak

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -