"Geen bewijs afscheiden Joodse leerlingen"

BAARN - In het Koninklijk Huis Archief is geen bewijs te vinden voor de stelling dat Joodse leerlingen buiten de schoolklassen van de prinsessen Irene en Margriet zijn gehouden. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag laten weten naar aanleiding van een artikel in het Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW). De dienst spreekt van een "pijnlijke suggestie".
In het stuk schrijft historicus en onderzoeker Bart Wallet dat Joodse leerlingen van de Nieuwe Baarnsche School, die in 1951 in de klas zouden komen bij de twee prinsessen, door de school in een parallelklas werden geplaatst. Dat gebeurde volgens Wallet niet door toedoen van toenmalig koningin Juliana en prins Bernhard, maar op aandringen van 'een bepaalde kring van Baarnse ingezetenen'.
In het Koninklijk Huis Archief is niets te vinden dat erop wijst dat Juliana en Bernhard op de hoogte waren, meldt de RVD. "Een expliciete weerlegging van het gestelde is evenmin aangetroffen", aldus de RVD.
Volgens Wallet is de zaak uiteindelijk in de doofpot beland. Hij stuitte toevallig op de informatie, die beschreven staat in notulen van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.