Afperser familie De Mol hoeft niet meer de cel in

ZEIST - De rechtbank in Utrecht heeft de afperser van de familie De Mol veroordeeld tot 441 dagen celstraf, waarvan 300 voorwaardelijk. Ook moet hij een schadevergoeding van 50.000 euro betalen aan Linda de Mol. Omdat Dirk M. uit Zeist zijn onvoorwaardelijke straf al in voorarrest heeft uitgezeten, hoeft hij niet meer terug de cel in.
Volgens de rechters is Dirk M. sterk verminderd toerekeningsvatbaar en niet geschikt om een gevangenisstraf te ondergaan door de dementie waaraan hij lijdt. Toch is hij wel degelijk schuldig aan ernstige zaken zoals de afpersing van John de Mol en het meermalen met de dood bedreigen van Linda de Mol. "Hij deed dat dertien maanden lang", benadrukte de rechtbank. "Hij hield voortdurende druk op John en Linda de Mol. Linda de Mol heeft extra kosten (50.000 euro, red.) gemaakt voor de beveiliging, onder meer van haar kinderen.''
De afperser uit Zeist kon na een lange zoektocht door de politie uiteindelijk op 3 december vorig jaar worden opgepakt. M. moet de 50.000 euro aan Linda de Mol vergoeden. "Daar heeft mijn cliënt geen problemen mee", reageert zijn advocaat Paul Emmelot.

DEMENTIE

De geraadpleegde deskundigen hadden ook geconcludeerd dat M. slechts beperkt toerekeningsvatbaar is. Hij lijdt aan een vorm van dementie waardoor zijn empathisch vermogen ernstig is aangetast. Ook leidt dit tot obsessief en dwangmatig gedrag.
De ziekte van M. was een belangrijke reden om zijn voorarrest eerder al op te heffen en nu ook om hem niet naar de gevangenis te sturen. Opsluiting zou volgens de experts zijn gezondheidssituatie onomkeerbaar verder doen verslechteren.
Op 3 maart betuigde de man spijt voor de rechtbank in Utrecht. Hij vond het "heel verschrikkelijk" wat hij heeft gedaan. "Het spijt me verschrikkelijk voor de familie De Mol en mijn eigen familie", zei hij toen tegen de rechters. "Ik weet niet hoe ik dit goed moet maken. Het is allemaal heel erg. Ik wil dat ik het terug kon draaien, maar dat kan ik niet.''
De advocaat van Dirk M. heeft laten weten dat zijn cliënt niet in hoger beroep gaat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.