Levensgrote nijntjebeelden weg wegens vernielingen

De nijtje op het Domplein mist een oor.
De nijtje op het Domplein mist een oor. © RTV Utrecht
UTRECHT - Een deel van de veertien populaire, levensgrote nijntjebeelden die in de binnenstad van Utrecht stonden, is donderdagochtend weggehaald. De beelden waren niet bestand tegen vernielingen, zegt een woordvoerder van het kunstproject nijntje art parade.
"Sowieso zouden we ze tijdens de Tour de France weghalen wegens de drukte", zegt de woordvoerder. De nijntje die op het Domplein stond, is voorlopig verplaatst naar het persdorp bij de Jaarbeurs.
Andere nijntjes gaan drie weken in de opslag. Daarna worden ze geplaatst in de nieuwe binnentuin van het Centraal Museum. Ze komen niet meer terug in de openbare ruimte.
Overigens gaan niet alle nijntjes in de opslag. Op plekken waar meer toezicht is blijven ze staan. Dan gaat het onder meer om de nijntjes bij de Winkel van Sinkel en de VVV. Ook blijven er twee staan voor de deur van het Centraal Museum.
De levensgrote nijntjes maken deel uit van het kunstproject nijntje art parade. In Nederland zijn er 45 nijntjes. Naast de veertien in Utrecht, staan er nog nijntjes in Amsterdam, op Schiphol, Den Haag en Maastricht. De meeste nijntjes staan op het Museumplein en daar blijven ze voorlopig staan. Ook in Japan staan er nog een aantal nijntjes.
Op 8 oktober worden de Nederlandse nijntjes in het Rijksmuseum geveild voor het goede doel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.