Chemische stof vrijgekomen in Wijk bij Duurstede

WIJK BIJ DUURSTEDE - In de omgeving van een hygiënebedrijf aan de Molenvliet in Wijk bij Duurstede heeft de hele nacht een chemische stof gehangen die uit een container kwam. Door de hitte is het gaan dampen.
De brandweer had de hele nacht nodig om de container te bereiken, maar dat was lange tijd te gevaarlijk. Rond 05.30 uur meldde de Veiligheidsregio Utrecht dat er geen gevaar meer is voor de omgeving. Wel is een speciale eenheid van Defensie aanwezig voor onderzoek. De VRU adviseert mensen hun woning of bedrijf te luchten als ze een chloorlucht waarnemen.
De vrijgekomen damp hing boven het Amsterdam-Rijnkanaal bij Wijk bij Duurstede. De brandweer was ter plaatse en probeerde de chemische wolk 'neer te slaan' met een waterscherm. Een woordvoerder sprak van een chloorlucht, vergelijkbaar met de geur die in een zwembad hangt.
De stof is niet levensbedreigend. Omwonenden werd wel geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden, om de geur buiten te houden. Het scheepvaartverkeer op het kanaal werd uit voorzorg tijdelijk stilgelegd. De melding over de damp kwam van een voorbijganger. Die is in een ambulance onderzocht en bleek niets te mankeren.
Het hygiënebedrijf maakt desinfectiemiddelen en had in 2012 ook al te maken met chloordampen die vrijkwamen na een brand. Een medewerker van de brandweer moest toen met gezondheidsklachten naar het ziekenhuis.
De brandweer roept bedrijven met chemische stoffen op om deze stoffen de komende dagen goed in de gaten te houden. Tijdens extreme hitte is de kans op chemische reacties groter dan normaal.

De Veiligheidsregio Utrecht over de chemische stof in Wijk bij Duurstede
Brandweer druk met containerbrand met chemische stoffen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.