Vitens klaar voor "monsteroperatie" in Utrecht

UTRECHT - Niet alleen voor de organisatoren van de Tour de France is zaterdag een spannende dag. De mensen van waterbedrijf Vitens staan eveneens voor een grote uitdaging. "Het is een monsteroperatie voor ons, de kers op de taart", aldus een woordvoerster.
Ter voorbereiding op het weekend, zet Vitens dit weekend tientallen extra mensen aan het werk om de operatie goed te laten verlopen. Behalve de standaard openbare tappunten, zijn er ook veel extra plekken waar mensen water kunnen krijgen. Zo zijn er 55 extra kranen aangesloten.
Eerder deze week maakte het waterbedrijf ook bekend de druk op de waterleidingen op te voeren. Vanwege de hitte en de grote mensenmassa's zaterdag en zondag in Utrecht, wil het bedrijf er zeker van zijn dat er genoeg water uit de kranen komt.

WATERDRUK

Vitens verwacht zaterdag geen problemen. "Hooguit dat er wat verschillen zijn qua waterdruk. Zo zou het bijvoorbeeld kunnen zijn dat in de bovenste verdiepingen in hoge gebouwen de druk wat minder is. Maar we hebben alles zo ver opgeschaald, en we laten de pompen extra hard pompen, dat deze megaklus goed moet verlopen.''
"Utrecht is qua ligging en aanvoer ideaal voor ons", zo legt de woordvoerster uit. "Vergelijk het met de ring om de stad qua snelwegen. Zo hebben we ook een soort 'waterring'. Rond Utrecht zijn
zeven drinkwaterproductielocaties.''
De verwachting is dat Utrecht per dag 30 miljoen liter water nodig heeft, dat is een verdubbeling van een normale dag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.