Celstraffen voor Utrechtse bende henneptelers

PROVINCIE UTRECHT - Drie mannen uit Nieuwegein en Vianen die deel uitmaakten van een criminele bende henneptelers zijn veroordeeld tot celstraffen van 141 dagen tot 18 maanden. Een vierde verdachte werd nagenoeg vrijgesproken. De straffen zijn fors minder dan het Openbaar Ministerie eerder had geëist.
De drie bendeleden zouden volgens het Openbaar Ministerie ook plofkraken hebben voorbereid, maar de rechtbank vond dat daarvoor niet genoeg bewijs was.
Een Nieuwegeinse man van 25 jaar kreeg 18 maanden celstraf opgelegd. Hij was lid van de bende henneptelers, heelde auto's en pleegde valsheid in geschrifte.
Een 28-jarige man uit Vianen kreeg voor de hennepteelt 10 maanden celstraf opgelegd maar zal langer vastzitten: hij had nog meer dan 600 dagen celstraf van een eerdere veroordeling open staan. De man kwam na het uitzitten van tweederde van die eerdere straf vrij, vermoedelijk wegens goed gedrag.

TAAKSTRAF

Een 35-jarige inwoner van Nieuwegein kreeg een celstraf van 141 dagen (even lang als zijn voorarrest) opgelegd en moet nu onder meer een taakstraf van 240 uur verrichten. Vanwege de persoonlijke problemen van de man vindt de rechtbank het belangrijk dat hij onder toezicht blijft staan van de reclassering.
Een vierde verdachte tegen wie zeven jaar celstraf was geëist voor het plegen van een plofkraak werd bijna vrijgesproken. Alleen voor het bezit van vier busjes pepperspray moet hij zeven dagen de cel in.
Een 28-jarige man uit Huis ter Heide die geen lid was van de bende maar die tijdens het onderzoek bij de politie in beeld kwam, moet 18 maanden de cel in. Hij werd schuldig bevonden aan twee bedrijfsinbraken bij een bakkerij en een juwelier in Purmerend. Die laatste kraak leverde de man naast zijn celstraf ook een schadevergoeding op. Hij moet de juwelier 114.648 euro terugbetalen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.