Geen reclamevliegtuigen boven Utrecht

UTRECHT - Tijdens de Tour de France zullen er geen reclamevliegtuigjes boven Utrecht vliegen. Op advies van het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn alle vergunningen daarvoor ingetrokken.
Een woordvoerder van het ministerie zegt vrijdagavond dat de vliegtuigjes uit voorzorg aan de grond moeten blijven. Er zou geen concrete dreiging zijn. "Het is een standaard maatregel die we altijd afkondigen tijdens grote nationale evenementen, zoals Koningsdag", zegt ze.
Vorig jaar was al aangekondigd dat het luchtruim boven Utrecht zou worden gesloten. Toen was nog niet duidelijk of reclamevliegtuigen daar ook onder zouden vallen. "Ons advies was om dat wel te doen", zegt de woordvoerder van het ministerie.

VERGUNNING

Tegen RTL Nieuws betwijfelt vliegtuigeigenaar Erik Hoogendoorn deze lezing. Hij had een vergunning ontvangen van de Inspectie Leefomgeving en Transport om met reclamebanners te mogen vliegen, maar die werd vrijdagmiddag ingetrokken. "Net te laat om nog een kort geding te kunnen starten", zegt hij tegen RTL Nieuws.
Hoogendoorn vermoedt dat de maatregel is ingegeven door de organisatie van de Tour de France. Hij denkt dat die geen andere reclame duldt dan de uitingen die door hen zijn goedgekeurd.

ADVIES

Een woordvoerder van de Inspectie Leefomgeving en Transport zegt tegen RTV Utrecht dat er alleen is geluisterd naar het advies van het ministerie. Er zou geen opdracht van de Tourorganisatie aan de intrekking ten grondslag liggen.
De toestellen die in de lucht zijn voor de televisie-uitzending mogen wel vliegen. Volgens een woordvoerder van de politie is er een maximaal aantal vliegtuigen en helikopters die tijdens dit soort grote evenementen de lucht in mogen en vallen de reclamevliegtuigen af.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.