Tourheld Michel Stolker: "Ik had rillingen bij de ploegenpresentatie"

UTRECHT - De 81-jarige Michel Stolker is de enige Utrechter die ooit de Tour reed. Van 1956 tot 1966 reed hij mee met het profpeleton. De Tourstart in Utrecht wil hij niet missen. "Ik heb al zo lang geen profrenner gezien. Het is fantastisch."
Vrijdag was Stolker aanwezig bij de muurschildering die ter ere van de Tourstart in Utrecht werd georganiseerd. Volgens de voormalige wielrenner zijn de tijden veranderd. "In '56 kreeg ik een fiets, een broek, een shirt en een vergoeding van 150 gulden per jaar."
Drie jaar geleden verkocht Stolker zijn wielrenfiets. "Wielrennen is letterlijk rennen, racen. Wil je gewoon fietsen, dan pak je een fiets met een recht stuurtje en kun je de natuur lekker bekijken. Op mijn leeftijd is het racen gedaan, ik heb al zo lang op die gekke racefiets gezeten."

RILLINGEN

Zaterdag is Stolker erbij in Utrecht, want de Grand Départ wil hij niet missen. "Ik heb al zo lang geen profrenner gezien. Donderdag bij de presentatie van de ploeg had ik rillingen en dat heb ik niet gauw.

Misschien kan ik Tom Dumoulin naar de gele trui schreeuwen." Hij vindt dat de stad flink uitpakt. "Die ingepakte bomen, de renners in het bootje; fantastisch. Leve Utrecht!"
Het Museum van Zuilen wijdt speciaal voor de Utrechtse Tourstart een expositie aan wielrenner uit Zuilen. Topstuk is de originele racefiets van de inmiddels 81-jarige Utrechter. Hij reed hierop drie keer de Tour de France: in 1956, 1957 en 1962. Op een grote poster is Stolker te zien tijdens de beklimming van de Col de Portillo tijdens de Tour van 1957.
De expositie over Michel Stolker is te zien in het Museum van Zuilen aan de Amsterdamsestaatweg 569.

Jos van Heerden van Radio M in gesprek met Michel Stolker.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.