Wielerfans slapen langs het parcours

Deze man lag vannacht bij de finish te slapen.
Deze man lag vannacht bij de finish te slapen. © RTV Utrecht
UTRECHT - Om 1:00 uur vannacht lag de eerste fan al te slapen bij de finishstreep op de Croeselaan. Onze verslaggever sprak de man uit Culemborg aan. "Ik was vrijdag naar Utrecht gekomen om de beleving mee te maken. Toen ben ik gebleven en dacht ik: ik ga hier maar bij die finish zitten."
Zaterdag om 14:00 start dan eindelijk de tijdrit door Utrecht, van de Truus van Lierlaan naar de Croeselaan. Traditiegetrouw zijn de wielerfans er vroeg bij om hun plekje bij het parcours te claimen. Vooral de start en finish zijn populaire plekken.
De Utrechtse student Niels van den Berg fietste vannacht, toen bijna heel Utrecht op één oor lag, het tijdritparcours van zaterdag. "Ik kwam terug van een feestje en dacht: nu grijp ik mijn kans", vertelde hij onze radioverslaggever. "Ik zag het parcours, het was leeg. Wat is er nou mooier voor een wielrenner dan in je eigen stad over het lege wegdek te fietsen."

AFTELLEN

De stad heeft lang toegeleefd naar de Tourstart. Al in 2002 startte toenmalig burgemeester Annie Brouwer de lobby voor de komst van het grote wielerevenement.
Donderdag 26 maart, precies honderd dagen voor de start, zette de huidige burgemeester Van Zanen een grote aftelklok in werking. Sinds die dag zijn er vele festiviteiten in het kader van de Tour.
In totaal verwacht de gemeente zaterdag 600.000 tot 800.000 mensen te verwelkomen. Hen wordt geadviseerd veel water te drinken en het gezicht te bedekken met bijvoorbeeld een pet. Het dreigt tropisch warm te worden in de stad.

Verslaggever Maarten Dallinga vannacht om 4:00 uur in gesprek met de eerste fan bij de finish.
Verslaggever Maarten Dallinga praat met de man die in het midden van de nacht op z'n studentenfiets de route verkende.
Wielerfans slapen langs het parcours
Er zijn ook mensen die niets met de Tour hebben

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.