Moordzaak Vivica Spong: OM eist ook in hoger beroep 20 jaar

UTRECHT - Justitie eist in hoger beroep opnieuw 20 jaar gevangenisstraf tegen Utrechter Mark van D. De man wordt ervan verdacht dat hij in 2012 zijn hoogzwangere vriendin Vivica Spong, een nichtje van de bekende strafpleiter Gerard Spong, van de trap heeft geduwd. De vrouw en haar ongeboren zoon Julian kwamen daarbij om.
Van D. werd vorig jaar vrijgesproken, omdat de rechters het bewijs te mager vonden. Het Openbaar Ministerie had aangevoerd dat Spong was gewurgd. Ook loog Van D. onder meer over het tijdstip waarop hij die ochtend uit hun huis in de Van Brakelstraat in de Zeeheldenbuurt was vertrokken.
In zijn computer stonden bovendien verdachte zoektermen als "nek breken zonder sporen", "inademen ethanol" en "how to kill without a trace". Het OM had twintig jaar cel geëist.

BLOEDSPOREN

De advocaat-generaal wees dinsdag in het hoger beroep op bloedsporen die in het hele huis en in de auto van de verdachte waren gevonden. De sporen waren weggeveegd en de doek waarmee dat gebeurde is nooit gevonden.
Waarschijnlijk heeft het slachtoffer al voor de fatale val letsel opgelopen. Ze had een gebroken neus en miste een stuk van haar tand.
Het OM zegt nieuw bewijs tegen de verdachte te hebben. Aan een infiltrant van de politie zou Van D. de moord hebben toegegeven. Volgens zijn advocaat Willem-Jan Ausma klopt dat niet en heeft justitie geen zaak.

BLOEDNEUS

Voorafgaand aan het hoger beroep werd Van D. nog eens ondervraagd over eerdere verklaringen die niet juist leken. Ook liet Justitie onderzoek doen naar een bebloede onderbroek die achterin een kast werd gevonden. Volgens Van D. waren dat sporen van een bloedneus.
Volgens de advocaat-generaal liegt Van D. "alles aan elkaar". Van D. zou Spong hebben gereanimeerd, maar Justitie twijfelt daar sterk aan. Zo was hij niet bezweet toen de ambulancemedewerkers kwamen. Een huwelijksaanzoek twee weken eerder zou volgens de aanklager een poging van Van D. zijn geweest om bij voorbaat verdenking uit te sluiten.

VERKLARING

De rechter in Arnhem noemde het opmerkelijk dat de verdachte direct na de dood van Spong een gedetailleerde verklaring optekende. Van D. zegt dat hij alle feiten zo goed mogelijk wilde opschrijven, nadat hij haar onderaan de trap had gevonden en niets te verbergen had. Voor het Hof in Arnhem betoogde hij donderdagmorgen dat hij er zelf ook veel moeite mee heeft, dat het nog altijd niet duidelijk is wat er is gebeurd.
Van D. geeft toe dat het stel 's morgens woorden had gehad. Hij zegt dat er onenigheid was over het regelen van kraamzorg voor de verwachte baby. Volgens de verdachte waren er vaker "heftige gesprekken" en viel hij juist op Spong vanwege haar temperament. Buren verklaren echter dat ze die ochtend geschreeuw hebben gehoord.

SPREEKTIJD

Ook de ouders van het slachtoffer kregen in Arnhem spreektijd. Haar moeder gaf aan dat de dood van haar dochter een grote impact heeft gehad. "We staan ermee op en gaan ermee naar bed. Onze ziel is aan flarden."
"Het verdriet wordt overschaduwd door woede", zei haar vader. Hij is arts en verklaarde dat hij sinds de dood van zijn dochter niet meer in staat is om zwangere vrouwen te begeleiden. "We hopen na dit proces rust te vinden, zodat we het verdriet kunnen verwerken."

Advocaat-generaal over de zaak-Spong
De advocaat van Mark van D.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.