Testament van onderduikers op Bilthovense deur

© Omroep Flevoland
BILTHOVEN - Op een deur van een huis in Bilthoven is een geheime boodschap van Joodse onderduikers gevonden. Een aannemer vond de tekst op een paneeldeur tijdens verbouwingswerkzaamheden. Het gaat om een soort testament dat is geschreven door Levie Sajet en Ester Zilberstein. Het echtpaar zat in 1942 ondergedoken in Bilthoven.
De panelen met de teksten waren afgedekt en de kreet kwam dan ook pas bij de restauratie van de deuren tevoorschijn, vertelt aannemer Jelle Kapitein uit Urk. "Met timmermanspotlood heeft het echtpaar een oproep geschreven om na de oorlog op zoek te gaan naar familieleden. De onderduikers hoopten zo dat hun bezittingen bij eventuele nabestaanden terecht zouden komen."

AANGRIJPEND

Ook staat er een gebed op de deur geschreven. Kapitein: "Ik vind het een zeer aangrijpend verhaal. Ik hoop dan ook in contact te komen met familieleden van Sajet. Maar dat valt tot nu toe niet mee. Ik kan bijna geen informatie over dit echtpaar vinden."
Kapitein heeft de deur nu opgeslagen en onderzoekt of instellingen als het Anne Frankhuis of het Joods Historisch Museum er belangstelling voor hebben.

INFORMATIE

Weet u meer over het echtpaar Levie Sajet en Ester Zilberstein? Mail (nieuws@rtvutrecht.nl) of bel (030-8500500) dan naar de redactie van RTV Utrecht. Wij zorgen er dan voor dat de informatie bij aannemer Jelle Kapitein terechtkomt.


Aannemer Jelle Kapitein over de noodkreet op Radio M Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.