Verkiezingen: Rode potlood terug in IJsselstein

IJSSELSTEIN - In IJsselstein moet weer met het rode potlood gestemd worden bij de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november.
Uit onderzoek bleek begin deze week dat de stemcomputers van 35 Nederlandse gemeenten, waaronder IJsselstein, niet veilig waren. De apparaten van fabrikant SDU waren van buitenaf te beïnvloeden. Ook was makkelijk te achterhalen wie wat had gestemd.
IJsselstein wilde daarop gebruik maken van de extra beschikbare Nedap-stemmachines om toch via de computer te kunnen stemmen, maar er zijn er te weinig, blijkt nu.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de verdeling van de machines gemaakt en IJsselstein gemeld dat zij één van de gemeentes zijn die met het rode potlood moeten gaan stemmen.
Het ministerie heeft de gemeenten die naast de landelijke verkiezingen ook een referendum of lokale verkiezing houden als gevolg van herindeling de voorkeur gegeven bij de beschikbaarstelling van een stemmachine. Ook is gekeken naar hoe lang gemeenten bij verkiezingen al met een stemmachines werken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.