Persoonsgegevens Woerden niet veilig

WOERDEN - De gemeente Woerden heeft de privacy en veiligheid van persoonsgegevens niet op orde. Dat meldt Woerden.tv.
De problemen komen voor in het computersysteem Suwinet, waarmee medewerkers van gemeentelijke sociale diensten in een paar muisklikken inzage hebben in burgergegevens als loon, hypotheek, huisadres, bankreningnummer en studieschuld.
In Nederland heeft slechts 17 procent van de gemeenten de veiligheid van persoonsgegevens op orde. Officieel dient het Suwinet-systeem om snel te kunnen vaststellen of iemand recht heeft op een uitkering. Maar ook andere partijen zoals commerciële incassobureaus blijken met toestemming van de gemeente inzage te hebben gehad in het systeem. Volgens de privacywetgeving mag dat echter niet.
Suwinet wordt in Woerden gebruikt door Fermwerk, maar de gemeente is verantwoordelijk en voldoet niet aan de gestelde eisen. Wat er precies mis mee is in Woerden is niet duidelijk .Ruud Niewold van D66 maak zich zorgen. "Elders in Nederland zijn reeds gevallen bekend van vrouwen die in een blijf-van-mijn-lijf huis dachten veilig te zijn, maar toch opgespoord werden. Dat moeten we in onze gemeente niet hebben." Niewold vraagt donderdag in de gemeenteraad om meer opheldering.
Het niet tijdig oplossen van de problemen komt mogelijk door het stellen van verkeerde prioriteiten bij Fermwerk. Verantwoordelijk wethouder Duindam geeft te kennen dat de problemen in het vierde kwartaal van dit jaar verholpen dienen te zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.