Ton voor beste ideeën Paleis Soestdijk

BAARN/SOEST - Minister Blok geeft de bedenkers van de drie of vier beste ideeën voor paleis Soestdijk elk 100.000 euro. Met het geld kunnen de plannen verder worden uitgewerkt.
Paleis Soestdijk staat al jaren leeg, hoewel er regelmatig evenementen worden georganiseerd. Een spontaan opgerichte werkgroep 'Ronde Tafel Paleis Soestdijk' vindt dat jammer. De groep daarom heeft bedacht waaraan een permanente invulling van het monumentale gebouw moet voldoen. Minster Blok volgt dat advies nu.
In het advies staat onder meer dat paleis en landgoed bijeen moeten blijven, er niets aan de gevel mag worden veranderd en het paleis beschikbaar moeten blijven voor het grote publiek. Verder moeten de ideeën financieel haalbaar zijn en in lijn liggen met de visie van de provincie Utrecht en de gemeenten Soest en Baarn.

ONDERHOUD

Het Rijk steekt jaarlijks 2,5 miljoen euro in het paleis voor onderhoud, de beveiliging en andere zaken. Het Rijk is bereid het pand te verkopen. Het is niet de eerste oproep voor plannen voor Paleis Soestdijk. Lang is met Natuurmonumenten gepraat over overname, maar die organisatie wil daarvoor structurele subsidie van het Rijk.
Paleis Soestdijk was decennialang de woning van wijlen koningin Juliana en prins Bernhard. Na de dood van het echtpaar in 2004 werd het opengesteld. Het paleis en het landgoed zijn sinds 1971 in bezit van het Rijk.
Het Rijksvastgoedbedrijf bereidt momenteel de openbare inschrijving voor en wil vast in contact komen met mensen die een goed idee hebben. In september start de formele procedure.

Radioverslaggever Lonneke Wolterink interviewt burgemeester Mark Roëll over de ontwikkelingen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.