Tunnel Westplein definitief van de baan

UTRECHT - Onder het Westplein in Utrecht komt geen tunnel en autoverkeer wordt daar beperkt. Dat heeft de gemeenteraad donderdag besloten, ondanks felle kritiek van de oppositie. De visie om van het gebied rondom de Jaarbeurs een duurzame uitbreiding van de binnenstad te maken, kreeg wel alle handen op elkaar.
In de visie van het college van B en W voor de westkant van het stationsgebied zijn de plannen voor het Westplein het meest concreet. Het stadsbestuur wil dat daar zo min mogelijk auto's overheen gaan rijden. Bezoekers van de binnenstad moeten achter de Jaarbeurs parkeren.
Oppositiepartijen, met het CDA voorop, wijzen erop dat de verkeersberekeningen voor het Westplein lang niet sluitend zijn. Daarbij vrezen ondernemers in de binnenstad dat veel klanten weg zullen blijven als ze ver weg moeten parkeren. Bewoners van de wijk Lombok hadden al aangegeven te vrezen voor veel opstoppingen.

REFERENDUM

De tunnel staat al sinds het referendum van 2002 over het stationsgebied op de agenda. Ook coalitiepartijen VVD en GroenLinks waren in hun verkiezingsprogramma nog voorstander van de tunnel. Maar de coalitiepartijen vinden een tunnel nu veel te duur, niet nodig en niet meer van deze tijd. Alleen GroenLinksraadslid Pepijn Zwanenberg bleek nog voorstander van een tunnel.
Wethouder Everhardt kreeg nog wel flink veel huiswerk mee voor de zomer. Net als de oppositie vragen ook SP, D66, VVD en GroenLinks zich af of de verkeersberekeningen wel kloppen. Ook willen ze onder meer weten wat de effecten van het autoluw maken van het Westplein betekent voor het verkeer in de rest van de stad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.