Reaal voor één euro verkocht

UTRECHT - De Staat lijdt een gevoelig verlies op de voorgenomen verkoop van de Utrechtse verzekeraar Reaal aan de grote Chinese verzekeraar Anbang. Waar eerder nog werd uitgegaan van een verkoopprijs van 150 miljoen euro, is de verkoop nu vastgesteld op 1 euro. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat vrijdag bekendgemaakt.
Daarnaast betaalt Anbang 85 miljoen voor de belastingvordering op Reaal. De opbrengst is zoveel lager omdat Anbang meer kapitaal in Reaal moet storten. Dat bedrag is gestegen naar 1,35 miljard euro, waar eerder nog werd uitgegaan van 770 miljoen tot 1 miljard. Anbang verschaft dus 350 tot 580 miljoen euro meer kapitaal dan bij tekening van de voorwaardelijke verkoopovereenkomst was geraamd.
Dijsselbloem erkent dat de uiteindelijke verkoopprijs een tegenvaller is. Maar die is wel in de geest van wat partijen met elkaar hebben afgesproken omdat de kapitaalinjectie van Anbang groter is. Er is nu meer zekerheid voor de ruim 6 miljoen polishouders en voor de 4000 medewerkers van Reaal.
"Het bedrijf had grote problemen, maar gaat nu toch verder. Het blijft een Nederlands bedrijf met een
Nederlandse leiding, dat zich moet houden aan Nederlandse wetten", zegt Dijsselbloem. "Maar Reaal krijgt nu met Anbang een nieuwe - Chinese - eigenaar. Het wordt weer een gezonde verzekeraar met een toekomst."
Reaal is vorig jaar afgesplitst van SNS Bank. Dijsselbloem denkt dat die bank nog wel enige jaren in handen van de staat blijft. Hij denkt op de uiteindelijke verkoop van SNS Bank en de vastgoedportefeuille uiteindelijk quitte te kunnen spelen.
De Nederlandsche Bank heeft inmiddels toestemming gegeven voor de verkoop. De Chinese toezichthouder moet dat nog wel doen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.