Eis celstraf voor voorbereiden plofkraken

UTRECHT - De officier van justitie heeft vrijdag een celstraf van 15 maanden geëist tegen vier Utrechters voor het voorbereiden van plofkraken. De mannen worden verder verdacht van heling van gestolen voertuigen. Eén van mannen wordt ook bedreiging van een politieman ten laste gelegd.
De vier mannen werden in februari op betrapt toen ze bij het appartementencomplex aan de Koldijksterraklaan in Utrecht bezig waren. Bij het zien van de politie vluchtten ze, maar niet veel later werden ze alsnog aangehouden.
De mannen waren bezig in een garage en daar stonden gestolen voertuigen, volgens de officier een ramvoertuig en een snelle auto. In de auto lagen drie sets geprepareerde gasflessen met lansen en ontsteker, een moker, een stopwatch, regenpakken en bivakmutsen. Ook stond een scooter in de garage, waarvan het Openbaar Ministerie denkt dat die ook zou worden gebruikt voor de vlucht.

BRUUT

"Het is algemeen bekend dat plofkraken grote schade en gevaar veroorzaken, in de eerste plaats voor de banken en geldautomaten zelf, maar ook aan eventuele omwonenden", zei de officier. "De daders nemen ook zelf een groot veiligheidsrisico, wat wel onderstreept hoe bruut en enkel gericht op geldelijk gewin zij werken."
De straf is onder meer zo hoog omdat de mannen al een strafblad hebben. Ook was de groep professioneel bezig. Omdat er drie gasflessen zijn gevonden, gaat het Openbaar Minister ervan uit dat de verdachten van plan waren om drie plofkraken te plegen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.