"Dwangsom dreigt voor zwanendrifters Lopik en Nieuwerbrug"

LOPIK/NIEUWERBRUG - Twee families in Lopik en Nieuwerbrug riskeren een dwangsom als ze doorgaan met het vangen van wilde zwanen. Het bedrag kan oplopen tot vijftigduizend euro, staat in een beschikking van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Dagblad Trouw heeft de hand op het document weten te legen en schrijft er zaterdag over. De twee families hadden tot voor kort kort een ontheffing om zwanen te fokken, maar die werd ingetrokken toen bleek dat ze ook knobbelzwanen in het wild vingen.
Bij de zwanendrifter in Nieuwerbrug, even voorbij Woerden, werden een paar weken geleden nog 87 jonge knobbelzwanen in beslag genomen. De familie kon niet aantonen dat ze volgens de regels waren gefokt.
Nederland is voor zover bekend het enige land in Europa waar zwanendriften voorkomt. De vogels worden gehouden voor de veren, het dons en het vlees. De vleugels van de zwanen worden verminkt om te voorkomen dat ze wegvliegen. Staatssecretaris Sharon Dijksma werkt na een verzoek van zes gemeenten in het Groene Hart aan een verbod.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.