Utrecht neemt bewust geen stelling in tegen haatimams

UTRECHT - Utrecht kiest ervoor om bewust geen stelling in te nemen tegen haatimams. Dat staat in het actieplan waarmee de stad discriminatie en radicalisering wil aanpakken. De gemeente reageert snel en neutraal op nieuwsberichten over omstreden imams om zo polarisatie in de stad te voorkomen.
Volgens het college vraagt het voorkomen van radicalisering om "een samenleving waarin burgers zich met elkaar verbonden voelen". Daarvoor zou het belangrijk zijn om met elkaar in gesprek te blijven.
Een radicale opmerking is daarbij niet strafbaar, maar het oproepen tot discriminatie en geweld wel, zegt een gemeentewoordvoerder tegen het AD.
Opvallend is dat de gemeente in het actieplan RTV Utrecht bij naam noemt. De gemeente zou de omroep willen betrekken bij 'positieve berichten' en de omroep willen uitnodigen voor bijeenkomsten.

REACTIE

In een reactie op die uitnodiging van de gemeente laat RTV Utrecht weten blij te zijn met iedere uitnodiging voor bijeenkomsten maar dat de journalistieke onafhankelijkheid natuurlijk boven alles gaat.
Dat betekent dat de regionale omroep, zoals altijd, benieuwd is naar de feiten. En dat kan soms positief zijn maar soms ook negatief.
RTV Utrecht is wel verbaasd dat juist zij genoemd wordt en dat de uitnodiging blijkbaar niet geldt voor de overige Utrechtse media.

PREVENTIE

De stad zet bij de aanpak van radicalisering vooral in op preventie. Het jongerenwerk krijgt daarom een flinke boost en ook gaat de aandacht uit naar onderwijs en werk voor (risico)jongeren. Verder zegt de stad in het actieplan 'Utrecht zijn we samen' te willen inzetten op meer positieve berichten over jongeren in de media.
Utrecht wil meer gaan samenwerken met regiogemeenten. De stad hoopt zo eerder te kunnen inspelen op signalen dat jongeren radicaliseren of geronseld worden. Ook moeten deradicaliseringsexperts gezinnen met risicojongeren gaan coachen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.