Politie: Steeds minder inbraken in de zomer

PROVINCIE UTRECHT - Het aantal inbraken in de zomerperiode is de laatste jaren flink gedaald. De politie meldt dat er vorig jaar in juli en augustus in Nederland 10.000 keer is ingebroken. In 2012 sloegen inbrekers nog 13.000 keer toe.
Volgens Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraken, komt de daling door een nieuwe aanpak. Inbrekers krijgen nu "persoonsgerichte aandacht". Het aantal inbraken kan volgens hem nog verder omlaag als bouwers worden verplicht hang- en sluitwerk in woningen te gebruiken dat door de politie is goedgekeurd.
Het zogeheten Politie Keurmerk Veilig Wonen maakt de kans 70 tot 80 procent kleiner dat er wordt ingebroken, weet de politie uit onderzoek. Ook helpt het dat mensen zich de risico's van een inbraak steeds beter realiseren. De politie probeert mensen in de zomer extra alert te maken op inbrekers en insluipers. Door het mooie weer staan deuren en ramen vaker open en huizen van vakantiegangers zien er vaak verlaten uit.
In de stad Utrecht komt daar een element bij. Harrie Dijkhuizen van het basisteam Utrecht West vertelt dat zijn collega's zich vooral richten op het contact met burgers om inbraken te voorkomen. "We zijn heel erg bezig met het bewust maken van mensen dat ze verdachte zaken moeten melden. En dat zien wij ook gebeuren. Mede daardoor hebben wij ook vaak aanhoudingen op heterdaad en pakken we ook relatief veel daders achteraf op."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.