Tour de Schalkwijk live op megascherm te zien

SCHALKWIJK - Hoewel de Tour de Schalkwijk deze week voor de 46e keer gereden wordt, maakt de organisatie van de wielerkoers nog ieder jaar een flinke professionaliseringsslag. Zo worden de fietsen van de jonge renners steeds beter en maakt de Tour met succes gebruik van serieuze sponsoren.
Dit jaar is de koers voor het eerst te zien op megascherm in het dorp, zegt Margriet Dekker van de organisatie: "We willen proberen de rit te volgen met een camera en deze beelden te tonen via een livestream. We hopen natuurlijk dat dit allemaal goed gaat."

ZENUWEN

De sfeer rondom het Schalkwijkse parcours lijkt steeds meer op dat van het grote broertje, de Tour de France. "Mensen staan langs de kant van de weg om hun kinderen aan te moedigen. De zenuwen zijn af te lezen van de gezichten van de rennertjes en er rijden auto's met toeters. Het is dan echt een beetje de Tour in het klein," aldus Margriet.
Eén van de redenen achter het succes van de Tour is het grote aantal vrijwilligers. De meeste deden vroeger zelf ook al mee aan de klassieker. De zenuwen van toen zijn volgens de 20-jarige Margriet, die zelf als klein meisje in het peloton meefietste, ook nu nog bij vrijwilligers voelbaar.

KLASSEMENT

Zondag werd de proloog gefietst en maandag stond de eerste etappe op het programma. De 12-jarige Mees Uijttewaal heeft beide ritten gewonnen en leidt nu het klassement. De Tour de Schalkwijk duurt nog tot en met zondag.

Verslaggever Peter Knieriem proeft de sfeer tijdens de Tour de Schalkwijk (I)
Verslaggever Peter Knieriem proeft de sfeer tijdens de Tour de Schalkwijk (II)
Schalkwijk zindert tijdens de Tour

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.