Boommarter richt bloedbad aan in Leusdense duiventil

© Ton van Valkengoed
LEUSDEN - De Leusdense duivenmelker Ton van Valkengoed beleefde een treurig weekend. Nadat hij de deur van zijn duiventil aan de Arnhemseweg op een kier had laten staan, kregen z'n duiven vermoedelijk een boommarter op bezoek. Die viel zijn vogels aan en doodde ze allemaal.
Van Valkengoed deed de lugubere ontdekking, toen hij zondagochtend zijn duiven wilde voeren. Hij zag ze bebloed in het verblijf liggen. De boommarter die hij dit weekend bij het hok zag rondlopen, lijkt schuldig te zijn aan de slachtpartij.

WAARSCHUWING

Van Valkengoed wijst duivenmelkers in de omgeving inmiddels op de aanwezigheid van het beschermde roofdier: "We hebben elkaar direct geïnformeerd en geadviseerd om het hok dicht te doen. Anders krijgen anderen straks ook nog bezoek van de marter. Zo'n beest leeft niet op een terrein van een paar honderd vierkante meter, maar gaat heel Amersfoort en Leusden door."
De vermoorde duiven zouden volgende week meedoen aan een wedstrijd. Dat plan gaat nu niet door. "Dat is flink balen. Voordat ik nieuwe duiven heb gekweekt, ben ik zo een jaar verder," aldus Van Valkengoed, die ook nog een tweede duiventil heeft. De boommarter heeft dit verblijf niet bezocht.

BESCHERMD

Volgens Van Valkengoed is het moeilijk om iets tegen de boommarter te doen, omdat het om een beschermde diersoort gaat. Hij zegt dat het sowieso niet gemakkelijk is om de duiven te beveiligen tegen roofdieren, zoals sommige vogelsoorten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.