Groot onderzoek naar mishandeling in jeugdzorg van start

GROENEKAN - Onder leiding van hoogleraar Micha de Winter is maandag een groot onderzoek begonnen naar mishandeling van kinderen in pleeggezinnen en tehuizen. De hoogleraar Pedagogiek uit Groenekan doet het onderzoek in opdracht van het kabinet.
Geweld in de kindertijd kan volgens wetenschappers jarenlange trauma's tot gevolg hebben. Uit eerder onderzoek blijkt dat kinderen in een jeugdinstelling of een pleeggezin daar vaak mee te maken heben.

LIJFSTRAFFEN

"Ik weet uit mijn onderzoek wat voor enorme invloed geweld kan hebben op het leven van mensen. En ik vind het niet acceptabel dat we dat onder tafel houden. Het is heel erg als dat heeft kunnen gebeuren, maar dat legt ons als samenleving de plicht op om daar onze lessen uit te trekken en iets aan te doen," aldus De Winter.
De Winter gaat onderzoeken wat is er precies in het verleden is gebeurd. Dat gaat tot wel 70 jaar terug. Toen dacht men heel anders over het grootbrengen van kinderen. Opvoeden ging vaak met de harde hand, zegt De Winter: "Er was in de jaren '50 de overtuiging bij veel mensen dat je jongeren hard aan moest pakken. En daarbij hoorde vaak lijfstraffen, dwangmaatregelen en opsluiting. "

RESULTATEN

De Winter doet het onderzoek niet alleen om vast te stellen wat er in het verleden precies fout is gegaan. Hij wil er uit lessen uit trekken om te leren van het verleden.
De eerste resultaten worden volgend jaar bekend. Daarna gaat pas het grotere onderzoek van start.

Groot onderzoek naar kindermishandeling jeugdzorg van start

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.