PostNL praat opnieuw met stakende bezorgers

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - PostNL heeft afspraken gemaakt met actievoerende pakketbezorgers die dinsdag de uitgangen van een aantal depots blokkeerden, waaronder die in Utrecht. Het kort geding dat het postbedrijf had aangespannen vanwege protestacties is daarmee van de baan. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland laten weten.
Zelfstandige pakketbezorgers voerden dinsdag actie in onder meer Utrecht, Ridderkerk, Amsterdam en Almere. Zij zijn ontevreden over de afspraken die PostNL heeft gemaakt met de vakbonden over hun arbeidsvoorwaarden.
PostNL gaat volgens een woordvoerder opnieuw in gesprek met belangenbehartigers van de boze bezorgers. Het bedrijf gaat er vanuit dat alle koeriers woensdagochtend weer aan de slag gaan. Een aantal pakketten wordt door de actie later bezorgd.

ONDERHANDELINGEN

Postbodes van PostNL, verenigd in belangenbehartiger SubcoPartners, legden het werk dinsdagochtend neer. De zelfstandige pakketbezorgers zijn niet tevreden over de uitkomst van de onderhandelingen tussen het postbedrijf en vakbond FNV.
De vakbond heeft in gesprek met PostNL bedongen dat zelfstandige bezorgers in dienst van PostNL kunnen komen, maar de bezorgers vinden dat het loon dat PostNL biedt te laag is. Ze willen compensatie omdat ze als zelfstandige investeringen hebben gedaan die ze nog terug moeten verdienen.
Het tarief voor de medewerkers die zelfstandig willen blijven gaat met ongeveer tien procent omhoog. De maatregelen kosten PostNL ongeveer 15 tot 20 miljoen euro per jaar.
Het onderhandelingsresultaat werd zondag voorgelegd aan de zelfstandige pakketbezorgers. In twee bijeenkomsten werd vóór het aanbod gestemd en een derde vergadering kon zich er niet in vinden. Daardoor is er geen sprake van een akkoord.

Verslaggever Peter Knieriem bij PostNL in Utrecht
Staking bij PostNL

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.