OM: Celstraf en behandeling voor dreigende flatbewoner Overvecht

UTRECHT - Justitie eist twee jaar celstraf voor de man die eerder dit jaar zelfmoord wilde plegen door zijn flat in Utrecht op te blazen. Een jaar gevangenisstraf zou daarbij voorwaardelijk moeten zijn. Ook moet de verdachte zich van het Openbaar Ministerie laten behandelen.
De man stond dinsdag voor de rechter. Justitie acht hem verantwoordelijk voor poging tot brandstichting en ontploffing van zijn appartement in de wijk Overvecht. Tijdens de zitting bleek dat de man psychische problemen heeft en verslaafd is aan cannabis.

WANHOPIG

Volgens z'n advocaat ging het bergafwaarts met hem toen hij vijf jaar geleden zijn baan verloor. Daardoor kon hij zijn zieke vrouw en kind die in Somalië zitten niet meer onderhouden. Verslaggever Eva Munnik was aanwezig in de rechtzaal en hoorde van de verdachte dat hij "wanhopig was".
De man had de gaskraan opengedraaid in z'n flat aan de Nigerdreef in Overvecht. "Ik trok de gasslang uit het fornuis en ging op de grond zitten.Toen klopte de deurwaarder aan," aldus de verdachte, die een huurschuld heeft van 6000 euro.

AANSTEKER

Nadat de politie ook ter plaatse kwam, zag een agent hem met een mes in de ene en een aansteker in de andere hand staan. De verdachte herinnert zich hier naar eigen zeggen niets van. De agent vond de verdachte rustig en vastberaden.
De gemeten hoeveelheid gas was niet genoeg voor een explosie, maar dat was voor de meting mogelijk wel het geval. De politie ontruimde niet lang daarna in allerijl een deel van het gebouw, waaronder een kinderdagopvang. Hier verbleef ook een autistisch neefje van de verdachte.

SCHULDIG

Justitie gelooft dat de verdachte anderen geen kwaad wilde doen, maar verwijt de verdachte dat hij de gevolgen van een ontploffing voor de omgeving op de koop toe nam: "Hij liep vrijwillig met een aansteker naast een gaskraan die openstond." Volgens de officier is de verdachte zelfs zonder aansteker schuldig aan de poging de flat op te blazen, omdat het lostrekken van een gasslang "op zich zelf ook al heel gevaarlijk is".
Uit psychisch onderzoek blijkt dat verdachte depressief is en PTSS heeft. Ook is hij verminderd toerekeningsvatbaar en verslaafd aan cannabis. De man at elke avond spacecake en dronk 'slaap-lekker-thee'. Dan verdwenen de stemmen in z'n hoofd en ook de zorgen om zieke vrouw.

RADELOOS

Zijn advocaat Jan Visscher wil dat z'n cliënt wordt vrijgesproken, omdat hij nooit de bedoeling heeft gehad iemand anders iets aan te doen. In de rechtszaal zei de verdachte dinsdagmorgen: "Ik was radeloos en hoorde stemmen met negatieve dingen."
Over twee weken doet de rechter uitspraak.

OM: Celstraf en behandeling voor dreigende flatbewoner Overvecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.