Syntus neemt busvervoer in Utrecht over van Connexxion

PROVINCIE UTRECHT - Vervoersbedrijf Syntus gaat de streekbussen in de provincie Utrecht en de stadsbussen in Amersfoort laten rijden. Vanaf 11 december 2016 neemt het bedrijf voor zeven jaar de concessie over van de huidige vervoerder Connexxion.
Syntus heeft de provincie Utrecht voor zich gewonnen door milieuvriendelijke bussen met wifi, stopcontacten en USB-poorten te beloven. In het nieuwe busschema houden alle dorpen en steden in het huidige busnet een streekbusverbinding. Het bedrijf bekijkt of er elektrische voertuigen kunnen komen.

SCHONER

Volgens gedeputeerde Jacqueline Verbeek rijden de bussen van Syntus sneller, vaker en verder. Zo worden toeristische trekpleisters als het Henschotermeer en het Nationaal Militair Museum in Soesterberg volgens haar beter bereikbaar. Ook belooft Syntus schonere bussen in te zetten.
Op de aanbesteding door de provincie hadden vier vervoerders ingeschreven, waaronder de huidige concessiehouder Connexxion. Syntus scoorde naar het oordeel van de provincie het best op onder meer uitstoot, kwaliteit van het vervoersplan en de marketingstrategie. Tegen het besluit kan nog zes weken bezwaar worden gemaakt. Daarna maakt de provincie het vervoersplan met routes, haltes en tijden bekend.

KEOLIS

Syntus werd in 1999 opgericht door de personenvervoerders Nederlandse Spoorwegen, Connexxion en het Franse bedrijf Keolis. NS en Connexxion hebben zich later teruggetrokken en alle aandelen verkocht aan Keolis. Het bedrijf in Deventer verzorgt tegenwoordig het openbaar busvervoer op de Veluwe, in Gelderland, in Midden-Overijssel en in Twente.
Cees Anker, algemeen directeur van Syntus, is zeer blij: "We zijn zeer tevreden met dit resultaat. We hebben de afgelopen periode met veel enthousiasme en inzet gewerkt aan een scherp en compleet aanbod voor dit gebied. Blijkbaar is dat gewaardeerd door de provincie."
Bovendien levert het volgens Anker voordelen voor reizigers op dat Syntus ook het busvervoer regelt in buurprovincie Gelderland. Busverbindingen tussen de twee provincies zijn daardoor gemakkelijker te realiseren.

TELEURSTELLING

Busvervoerder Connexxion is teleurgesteld over de verloren aanbesteding. "We zijn er nog steeds van overtuigd dat we een goed bod hebben gedaan, dat goed aansloot op de wensen van de provincie," zegt woordvoerder Henri Beltman.
Het bedrijf wil nu in gesprek met het provinciebestuur om er zo achter te komen waarom het niet verder wil met Connexxion. De chauffeurs die straks niet meer voor Connexxion rijden gaan over naar Syntus. De gevolgen voor de busonderneming zelf zijn volgens Beltman nu nog onduidelijk.

STREEKVERVOER

De concessie van de provincie Utrecht gaat over het streekvervoer in de gemeenten De Ronde Venen, Lopik, Montfoort, Oudewater, Stichtse Vecht (zonder Maarssen), Woerden, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Renswoude, Rhenen, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Wijk bij Duurstede, Woudenberg en het stadsvervoer van Amersfoort.

Woordvoerder Henri Beltman van Connexxion in gesprek met verslaggever Maarten Dallinga.
Verslaggever Maarten Dallinga in gesprek met Frans Zwerver van Syntus.
Gedeputeerde Jacqueline Verbeek over de aanbesteding van het streekvervoer.
Syntus neemt busvervoer in Utrecht over van Connexxion

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.