"Minder lastige Utrechtse jeugdgroepen, maar wel verharding"

UTRECHT - In de gemeente Utrecht zijn steeds minder jongeren verenigd in problematische groepen. Het gemiddelde aantal jongeren in de groepen die er nog wel zijn, neemt ook af. Wel komen er veel jonge leden bij en is er sprake van verharding. Dat schrijft het stadsbestuur in een brief aan de gemeenteraad.
Utrecht heeft een unieke aanpak waarbij problematische jeugdgroepen door politiemensen en jeugdwerkers worden geclassificeerd als hinderlijk, overlastgevend of crimineel. Op basis daarvan wordt voor iedere groep en ieder lid een plan gemaakt. Zo wordt gesproken met ouders, maar ook met broertjes van criminele jongeren om te voorkomen dat die in het voetspoor van hun familielid treden.
De aanpak werpt zijn vruchten af, zegt de gemeente. Waren er in 2011 nog 739 jongeren in groepen die hinderlijk, overlastgevend of crimineel waren, in 2015 was dat aantal gedaald tot 118. Op dit moment telt de gemeente drie hinderlijke groepen, vier overlastgevende groepen en vijf criminele jeugdbendes, één meer dan vorig jaar.
De lijsten die Utrecht maakt, zijn door de specifieke aanpak niet te vergelijken met lijsten van andere gemeenten. Daarom gaat het stadsbestuur volgend jaar over op een nieuwe methode. De gemeente benadrukt dat er naast de groepen ook andere zaken spelen met criminele of overlastgevende jongeren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.