Mysterie Utrechtse bromtoon ontrafeld

De Galecopperbrug.
De Galecopperbrug. © RTV Utrecht
UTRECHT - Buurtbewoners vermoedden al dat de brom werd veroorzaakt door het zogeheten waterstralen, maar Rijkswaterstaat ontkende dat aanvankelijk.
Na een gesprek met de aannemer bleek dat de bromtoon toch door hen werd veroorzaakt. Het geluid was tot in de Dichterswijk, Lunetten, Hoograven en de Rivierenwijk te horen.
"Wij vermoeden dat meespeelt dat we nu aan de noordkant van de brug bezig zijn, aan de kant van Kanaleneiland", zegt Rijkswaterstaatwoordvoerder Wouter Vos.
WIND
"Er stond ook een zuidwestenwind, dat kan meespelen. Dus zijn we tot de conclusie gekomen dat het waarschijnlijk van onze werkzaamheden af zal komen."
De werkzaamheden aan de brug worden vanaf nu niet meer na 23.00 uur 's avonds uitgevoerd, zodat omwonenden kunnen slapen zonder irritante bromtoon.
WERKZAAMHEDEN
Rijkswaterstaat renoveert de Galecopperbrug omdat hij veel meer en zwaarder verkeer moet verwerken dan toen hij in de jaren zeventig werd gebouwd. De brug is ook opgehoogd om schepen met meer lading door te kunnen laten. De werkzaamheden zijn inmiddels in de laatste fase aanbeland.
Wouter Vos, Omgevingsmanager Rijkswaterstaat, vertelde dinsdagavond wat de oorzaak lijkt te zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.