Jagers druk met afschieten ganzen rond Vinkeveen

VINKEVEEN - Jagers zijn deze maanden druk met het afschieten van ganzen rond de Vinkeveense Plassen. Van juli tot en met oktober hebben ze daarvoor een ontheffing.
Ganzen zorgen in het gebied voor grote problemen, zegt jager Bert Klinkhamer. "In geld uitgedrukt zorgen ze in alleen de polder bij de Vinkeveense Plassen al voor 60.000 tot 90.000 euro schade per jaar".
"In heel Vinkeveen denk ik dat het tot 200.000 euro loopt." De ganzen zorgen onder meer voor schade door de grond te vernielen.
In het voorjaar zijn al ganzeneieren doorboord om een grote geboortegolf te voorkomen. Nu is het tijd voor fase twee: het afschieten van de watervogels.
Vorig jaar zijn tussen de 5.000 en 7.000 ganzen afgeschoten, schat Klinkhamer.

KRITIEK

De jacht stuit ook op tegenstand. Critici wijzen erop dat natuurgebieden zo zijn ingericht dat ganzen zich juist willen voortplanten.
Stichting Animal Rights heeft al aangekondigd de jacht te willen verstoren. "Het is een Luilekkerland voor de dieren dus dan moet je er ook mee dealen", aldus woordvoerder Robert Molenaar. "Je dekt de tafel en vervolgens mogen de ganzen niet aan tafel."

Onze verslaggever ging mee met de ganzenjacht van Bert Klinkhamer

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.