Kapotte Dakota DC 3 krijgt tweede leven in Groenekan

© RTV Utrecht
GROENEKAN - Voor een oude Nederlandse Dakota DC 3 dreigde een roemloos einde op de schroothoop, maar dankzij Dick Verburg uit Groenekan krijgt een deel van het historische vliegtuig een tweede leven. Donderdag was de officiële presentatie van het tot simulator omgebouwde toestel.
Het toestel zou worden gebruikt voor de musical Soldaat van Oranje, maar tijdens het transport naar de set in Katwijk, raakte het vliegtuig ernstig beschadigd door een botsing met een viaduct. Na drie jaar werd het toestel gesloopt. Verburg kon ternauwernood voorkomen dat ook de cockpit uit elkaar werd gehaald.
Verburg is directeur van het bedrijf Multi Pilot Simulations (MPS) en maakt vliegsimulators. Maar het ombouwen van de DC 3 bleek nog een lastige klus. Niet eerder was zo'n authentieke cockpit getransformeerd naar een simulator. Na een jaar hard werken is het toch gelukt.
De simulator moet nog officieel goedgekeurd worden, daarna wordt het apparaat verscheept naar Schiphol. Daar kunnen piloten vervolgens oefenen op het vliegen van de DC-3. Van het type vliegen nog 300 toestellen wereldwijd.
Over het toestel is de film 'Broken dreams' gemaakt. Omdat het vliegtuig een tweede leven heeft gekregen, komt er een vervolg op de documentaire.

Kapotte Dakota DC 3 krijgt tweede leven in Groenekan

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.