Facebook-bericht politievakbond blijkt gestolen van Amerikaanse agent

PROVINCIE UTRECHT - Een bericht op de Facebook-pagina van politievakbond ANPV over het zware leven van agenten in Nederland blijkt zonder toestemming te zijn overgenomen van een Amerikaanse oud-agent. De brief van Rick van de 'politie-eenheid Midden-Nederland' werd dinsdag op de Facebook-pagina van de ANPV gezet.
"Het spijt me dat de radio soms te hard staat," schrijft Rick in zijn bericht, om enkele zinnen later verder te gaan: "De muziek van Coldplay doet me aan hele andere dingen denken dan aan de verdachte die ik aanhield, bij wie ik na het boeien zag dat hij op een geladen vuurwapen zat."
Op Facebook raakte de brief bij veel mensen een gevoelige snaar en kreeg het meer dan 47.000 likes. Maar één gedeelte van de tekst blijkt in ieder geval niet te kloppen. Want het bericht sluit weliswaar af met de toevoeging "Tekst: ®Rick lid Politiebond ANPV" maar grote lappen tekst zijn een directe vertaling van een minstens acht jaar oud verhaal van Amerikaanse oud-agente Jill Wragg.

TRAUMATISCH

Wragg schrijft in 'Confessions of a Police Officer' over hoe ze harde muziek aanzet om traumatische ervaringen te vergeten. Ook beschrijft ze een arrestatie waarbij een verdachte een pistool bleek te hebben: "I discovered that the man I handcuffed during a drug raid was sitting on a loaded 9mm pistol."
Onder de tekst van Wragg geeft de auteur toestemming het artikel te verspreiden zolang dat maar eerst wordt gevraagd. Maar door RTV Utrecht gevraagd naar een reactie, schrijft ze dat niemand uit Nederland haar vooraf benaderd heeft: "No one from The Netherlands has contacted me about using or translating Confessions of a Police Officer."

LAAT

Pas vandaag, nadat sociale media en het AD aandacht aan de zaak hadden besteed, werd Wragg benaderd door Rick. Voor de oud-agente uit Massachussetts was dat echter een beetje laat: "I think it's a little late to ask for permission."
En dat terwijl Wragg niet de moeilijkste is over het gebruik van haar tekst, zolang haar naam er maar bij komt: "I always grant permission when asked, as long as it is published as written with my name as author, the URL, and the copyright notice. This is obviously not in keeping with that request."
RTV Utrecht kreeg Politievakbond ANPV donderdagavond niet meer te pakken voor een reactie. Maar tegen het AD vertelde ANPV-woordvoerder Ronald Pronk dat hij de zaak zou uitzoeken. Wragg tilt overigens niet al te zwaar aan het Nederlandse plagiaat van haar tekst. Voor haar is een excuusbrief genoeg straf voor agent Rick.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.