"Elk jaar herdenking slachtoffers MH17"

NIEUWEGEIN - In Nieuwegein hebben zo'n 1300 nabestaanden de herdenking van de vliegramp met de MH17 bijgewoond. Familie, vrienden en bekenden van de slachtoffers hielden in het NBC Congrescentrum onder meer een minuut stilte, exact op het tijdstip waarop een jaar geleden het contact met de bemanning wegviel.
De Stichting Vliegramp MH17 organiseerde de besloten herdenking en de nabestaanden stelden zelf het programma samen. Vleutenaar Evert van Zijtvelt maakte na afloop bekend dat er een jaarlijkse herdenking komt.
"Het is goed om te herdenken, dat hebben we nu ook wel ervaren. Wij vergeten onze dierbaren nooit en we mogen deze ramp nooit vergeten", zei Van Zijtvelt tegen de internationale pers die buiten had staan wachten.

NAMEN

In het congrescentrum werden vrijdagmiddag de namen van de slachtoffers opgelezen. Nabestaanden, onder wie Van Zijtveld en de echtgenote van de copiloot, spraken hun lotgenoten toe. Namens de regering waren onder meer premier Mark Rutte, minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en diens voorganger Frans Timmermans aanwezig.
Buiten stond veel internationale pers te wachten. De journalisten zagen hoe nabestaanden en hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland, veelal met bloemen, naar binnen liepen.

SCHIPHOL

Ook op Schiphol konden mensen vrijdag stilstaan bij de ramp, buiten bij vertrekhal 3 waar vorig jaar na de ramp een bloemenzee werd neergelegd. In het Oekraïense rampgebied zelf was een kerkdienst en een optocht naar de plaats waar het toestel neerstortte.
Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd onderweg van Schiphol naar Maleisië boven Oekraïne neergeschoten. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen daarbij om het leven.

VIDEO

Een Australische nieuwsorganisatie heeft overigens donderdag nieuwe beelden online gezet van de rampplek kort nadat MH17 neerstortte. In de video is te zien hoe rebellen tussen de wrakstukken en slachtoffers lopen. Ze openen meerdere reistassen en praten zowel Oekraïens als Russisch. Premier Abbott van Australië zegt dat de video nogmaals laat zien dat het neerhalen van MH17 een gruweldaad is, en "absoluut geen ongeluk."

Evert van Zijtveld van Stichting Vliegramp MH17 na de herdenking

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.