Zwanendrifter Groene Hart wordt vervolgd

NIEUWERBRUG - Een 71-jarige man uit Nieuwerbrug, vlak over de provinciegrens bij Woerden, wordt vervolgd voor zwanendriften. De man zou wilde zwanen heben gevangen, ook al mag dat niet. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag gemeld.
Zwanendrifters houden broedparen in de natuur en mogen over hun nageslacht beschikken door hen bedrijfsmatig te verkopen en te slachten. Wilde zwanen mogen echter niet gevangen worden.
De verdachte zou bovendien de dieren hebben mishandeld. Zo zou hij met een schaar een stuk van het vleugelbot af hebben geknipt, zodat de zwanen niet meer kunnen vliegen. Ook zou hij die dieren tatoeëren. In Nederland mag alleen een dierenarts deze handelingen uitvoeren.

GESCHORST

Drie zoons van de man worden ook beschuldigd van zwanendriften. Zij waren donderdag geschorst door Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Ze werkten voor het waterschap als muskusrattenvanger, maar zouden in diensttijd ook op zwanen hebben gejaagd.
Het onderzoek is onder meer gestart na meldingen van een 50-jarige vrouw uit Stolwijk. De verdachte had al aangifte gedaan wegens stalking. Het OM houdt met de beoordeling van deze aangifte rekening met het feit dat de man strafrechtelijk wordt vervolgd en de vrouw de misstanden aan de kaak wilde stellen.
Het is nog niet bekend wanneer de man voor de rechter moet verschijnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.