Mark van D. opnieuw vrijgesproken in zaak Vivica Spong

ARNHEM - Mark van D. is opnieuw vrijgesproken in de zaak Vivica Spong. De rechter acht ook in hoger beroep niet bewezen dat de Utrechter zijn hoogzwangere vriendin om het leven heeft gebracht.
Er is te weinig wettig en overtuigend bewijs dat Van D. (44) iets te maken heeft met de dood van Vivica. Wel zegt het Hof dat hij een "zware verdenking" op zich heeft gelaten en dat hij "leugenachtige verklaringen" heeft gegeven.
Het OM wilde dat Van D. twintig jaar de cel in zou gaan, maar daar gaat het Hof dus niet in mee. In eerste instantie heeft de rechter hem ook al vrijgesproken.

TRAP

Vivica Spong overleed in 2012 op 31-jarige leeftijd. Ze werd gevonden onder aan de trap in een plas bloed. Dat was in haar woning aan de Van Brakelstraat in Utrecht. Ook haar nog ongeboren kind overleefde het niet.
Het Hof ziet sterke aanwijzingen dat Van D. in de woning was toen Vivica stierf. Maar deskundigen zeggen dat een noodlottig ongeval niet is uit te sluiten gezien de verwondingen van de vrouw.

ZOEKTERMEN

Toch zag het OM voldoende bewijzen tegen Van D. In zijn computer stonden verdachte zoektermen als "nek breken zonder sporen", "inademen ethanol" en "how to kill without a trace".
Willem Jan Ausma, advocaat van Van D, sluit niet uit dat het OM nog in cassatie gaat. Dat betekent dat een nieuwe rechter opnieuw naar de zaak gaat kijken.

BELANGSTELLING

Er was veel belangstelling voor de zaak: de zaal zat helemaal vol met publiek. Onder meer advocaat Gerard Spong was aanwezig. Vivica Spong was zijn nichtje.
De aanwezige familie van Vivica Spong reageerde zeer emotioneel op de voor hen onbevredigende uitspraak. Ze slingerden scheldwoorden naar het hoofd van Van D. en noemden hem moordenaar toen hij de rechtszaal verliet.
Ook de familie van Van D. was aanwezig in de rechtbank, zij reageerden opgelucht na de uitspraak.

De vader van Vivica Spong reageert emotioneel op de vrijspraak

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.