Utrechters maken zich op voor kamperen in de buurt

© RTV Utrecht
UTRECHT - Naar verwachting honderden Utrechters bivakkeren komend weekend in een tentje in het Majellapark of in het Noordse Park. Daar strijkt dit jaar voor het eerst de Buurtcamping neer. Volgens de organisatie is kamperen de ultieme manier om je buren te leren kennen.
"Mensen leren elkaar in drie dagen op de camping beter kennen dan wanneer ze drie jaar naast elkaar wonen", zegt initiatiefnemer Roderik Schaepman. De campings bieden plaats aan mensen uit de buurt en iedereen kan er terecht. Volgens de organisatie zijn er dit weekend voor het Majellapark zo'n 110 campinggasten.
Voor Utrecht is de Buurtcamping een nieuw fenomeen, maar in Amsterdam waren er al twee edities. "De jongste bezoeker was vorig jaar drie maanden en de oudste 91 jaar" aldus Schaepman. "Je ziet letterlijk de dakloze een pomp lenen aan een bankier." De kracht van de camping zit volgens hem in de wc-rol. "Met een wc-rol onder de arm ziet iedereen er even knullig uit."

KLEINSCHALIG

De capaciteit van het aantal kampeerders verschilt per park en varieert van zo'n honderd tot ruim tweehonderd. "We vinden juist het kleinschalige zo belangrijk. Dat je echt mensen ontmoet en na drie dagen het gevoel hebt dat je iedereen van gezicht kent."
De camping bestaat voor een derde uit vrijwilligers die meehelpen, een derde uit betalende gasten en de rest van de plekken zijn voor mensen die geen geld hebben om op vakantie te kunnen. Wie geen eigen tent heeft, kan er eentje lenen. "We verzamelen tenten uit de buurt en proberen hiermee alle drempels weg te halen", zegt Schaepman.
De initiatiefnemer wil volgend jaar uitbreiden naar zo'n vijftien tot twintig locaties en droomt ervan dat De Buurtcamping in de toekomst in alle parken in het land neerstrijkt.

Utrechters maken zich op voor kamperen in de buurt
Utrechters maken zich op voor kamperen in de buurt

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.