OM laat zaak Vivica Spong nog niet los

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie (OM) stapt naar de Hoge Raad nu Mark van D. voor de tweede keer is vrijgesproken van de moord op Vivica Spong.
Dinsdag bepaalde het gerechtshof in Arnhem dat er te weinig wettig en overtuigend bewijs is tegen de 44-jarige Van D. uit Utrecht. Eerder had het OM twintig jaar cel tegen hem geëist.
Wel zegt de rechter dat Van D. een "zware verdenking" op zich heeft gelaten en dat hij "leugenachtige verklaringen" heeft gegeven, maar het is niet honderd procent uit te sluiten dat Vivica Spong, de nicht van advocaat Gerard Spong, door een ongeluk om het leven is gekomen.

TRAP

Vivica Spong overleed in 2012 op 31-jarige leeftijd. Ze werd gevonden onder aan de trap in een plas bloed. Dat was in haar woning aan de Van Brakelstraat in Utrecht. Ook haar nog ongeboren kind overleefde het niet.
Later bleek uit onderzoek dat haar vriend Van D. eerder op internet verdachte zoektermen intypte zoals "nek breken zonder sporen", "inademen ethanol" en "how to kill without a trace".

CASSATIE

Het OM gaat nu in cassatie. Dat is iets anders dan een hoger beroep, waarbij een zaak geheel opnieuw beoordeeld wordt en er dus ook een nieuw onderzoek naar de feiten plaatsvindt. Bij cassatie wordt de zaak alleen nog juridisch bekeken en niet meer inhoudelijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.