UMC meest patiëntvriendelijk voor singles met ivf-wens

UTRECHT - Alleenstaande vrouwen met een kinderwens kunnen voor een ivf-behandeling lang niet overal terecht, meldt tijdschrift Opzij. Het UMC in Utrecht vormt daarop een uitzondering. Het Utrechtse ziekenhuis voert de top 3 aan van vruchtbaarheidsklinieken die ook single vrouwen helpen.
Opzij schreef 53 van de 102 ziekenhuizen aan die vruchtbaarheidsbehandelingen aanbieden. Daarvan vulden 39 de vragenlijst in en uit hun antwoorden blijkt dat bij 20 van hen alleenstaande vrouwen terecht kunnen. De top drie van vruchtbaarheidsklinieken is volgens het tijdschrift: UMC Utrecht, MC Kinderwens in Leiderdorp en AMC Amsterdam.
Er is onder meer gevraagd naar hoe vaak vruchtbaarheidsbehandelingen worden uitgevoerd en hoe hoog het percentage doorgaande zwangerschappen is. De ziekenhuizen die geen singles toelaten, geven daarvoor verschillende redenen. Zo kan het zijn dat het ziekenhuis geen eigen spermabank heeft, of niet het juiste laboratorium.

ALLEENSTAAND

"Het argument dat alleenstaand ouderschap slecht zou zijn voor het welzijn van het toekomstige kind, komt niet voorbij", aldus Opzij, maar volgens sommige artsen speelt het wel degelijk mee.
Rien Crooij, gynaecoloog en directeur bij Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp: "Wettelijk gezien mogen medici geen onderscheid maken in levensstijl bij de behandeling, maar sommigen vinden het alleenstaand ouderschap blijkbaar niet de juiste keuze. Terwijl aan de single vrouw die moeder wil worden meestal niks mankeert.''

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.