Burgemeester Van Zanen naar Frankrijk

UTRECHT - Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht vertrekt vrijdag naar Frankrijk om het spreekwoordelijke stokje over te dragen aan La Manche. Daar gaat volgend jaar de Tour de France van start.
Van Zanen bezoekt eerst de Alpe d'Huez, waar de voorlaatste etappe plaatsvindt. Daarna reist hij af naar Parijs waar een speciale bokaal wordt overgedragen aan de burgemeester van La Manche.
Van Zanen: "Daarna is het echt helemaal voorbij. Daar verheug ik me ook weer op, want dat hoort bij de symbolen en de legende die de Tour de France al 102 keer is." Volgens de burgemeester wordt dat een emotioneel moment. "Maar als je iets krijgt, moet je het ook weer een keer weggeven."

TOURSTART

De burgemeester van La Manche was al eerder in Utrecht om te kijken hoe de Tourstart georganiseerd werd. "We hebben ze rondgeleid om te laten zien hoe het ging bij de hulpverlening, hoe het is geregeld bij de politie en hoe al die vrijwilligers zijn geworven. Ze keken hun ogen uit", aldus Van Zanen.
De Ronde van Frankrijk start volgend jaar op zaterdag 2 juli op Mont Saint-Michel, een rotseiland net buiten de Normandische kust. Ook de tweede etappe is in deze regio, waarna de Tourkaravaan vanaf de derde etappe Normandië verlaat.
Van Zanen kijkt met volle tevredenheid terug op de Tourstart in Utrecht. "Ik heb uit de hele wereld brieven gekregen van mensen die het mooi vonden. Ik kijk er met veel plezier op terug. We hebben er met z'n allen met heel veel Utrechters natuurlijk 100 dagen naartoe geleefd."

Verslaggever Peter Knieriem in gesprek met burgemeester Van Zanen
Burgemeester Van Zanen naar Frankrijk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.