Knoopkazerne getransformeerd naar glazen kantoorgebouw

UTRECHT - De Knoopkazerne aan de Croeselaan wordt de komende jaren omgebouwd tot de Knoop, een open, glazen gebouw voor de Rijksoverheid. Het gebouw moet veel flexplekken krijgen en ook komt er een café en restaurant. Vrijdag zijn de contracten getekend.
De kazerne werd overbodig toen de landmacht het complex bij stadion Galgenwaard betrok. Daarna heeft de Rijksgebouwendienst het pand van Defensie overgenomen. Architectenbureaus Cepezed en Rijnboutt beloven dat de militaire geschiedenis van het gebouw uit 1989 zichtbaar blijft.
In de plannen staat dat het gebouw deels wordt gesloopt en de gracht wordt verwijderd. Het dak wordt deels groen en een ander deel wordt volgelegd met zonnepanelen. Ook krijgt het pand een geavanceerd systeem voor energiemonitoring.
Cepezed uit Delft en Rijnboutt uit Amsterdam werken voor de bouw onder meer samen met Strukton uit Utrecht, Ballast Nedam uit Nieuwegein en Facilicom uit Schiedam die de facilitaire dienstverlening gaat doen. Rijnboutt architecten doet de stedenbouw. Het consortium is R Creators genoemd.
De bedrijven zijn niet onbekend in het Utrechtse stationsgebied. Zo ontwierp Cepezed de Moreelsebrug, de nieuwe naam van de Rabobrug, en een deel van de nieuwe Jaarbeurs. Rijnboutt maakte de plannen voor de Bijenkorf.
De ingrijpende verbouwing moet in 2017 klaar zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.